lauantai 22. marraskuuta 2014

Kylä koreaksi!


Kun syyslomalla saavuimme talolle, postiluukusta oli jaettu kylän "virallinen" lehti. Lehdessä valotetaan ajankohtaisia kaavoitusasioita, käydään poliittista keskustelua, mainostetaan harrasteryhmiä, sosiaalipalveluja yms. Mukava luettava, sen mitä siitä ymmärrän. Yllättävän paljon kuitenkin saan tekstistä selkoa siihen nähden, miten heikosti ranskaksi keskustelen.

Noh, lehtistä tavatessa sivujen välistä tupsahti eteeni hauska kutsu, jolla kaikkia kyläläisiä kutsuttiin mitä lämpimimmin osallistumaan kylän yhteisiin joulukoristelutalkoisiin kilpailun merkeissä. Pikkulappusessa julistettiin joulukoristelukilpailu aikavälille 15.12.- 4.1. Se, jolla on vaikuttavin lahja-aiheinen talon koristelu, voittaa.

Mies heti nappasi haasteesta kiinni ja sovimme samalta istumalta osallistuvamme oitis, kunhan jälleen saapuisimme talolle joulua viettämään hiukkasen ennen joulua. Pikkuisen myöhässä pääsemme aloittamaan, mutta mitäpä tuosta. Ei se voitto, vaan osallistuminen kyläläisyyteen! Ja hauskanpito tavalla, jota emme todennäköisesti koskaan toteuttaisi kotomaassamme. Talon koristelu lahjapaketein ei tulisi aivan ensimmäiseksi mieleen suomalaisen kotitalomme joulukoristelua suunnitellessamme.

Hmm. saisikohan sinne koristeluun sujautettua jotain, edes jotain hyvin viitteellistä jouluevankeliumista...voi olla hyvin vaikeata, mutta katsotaanpas sitten. Enkeleitä ja tähti(-ä) ehkä. Ne taitavat olla aika neutraaleita ja helposti lähestyttäviä. Aiheeksi on valittu lahjat, varmasti syystä, ettei se viittaa mihinkään erityiseen vakaumukseen. Vähän ikävää tällälailla purkaa tätä muuten niin hauskaa asiaa, mutta kun tuo uskontoneutraalius - tai sanoisinko peräti aversio - on niin todellisuutta kylässämme ja taitaa olla aikalailla koko Ranskassakin. Ja muuallakin monessa paikkaa enenevässä määrin...

Kaikesta pohjalla vaikuttavasta maailmanaikojen pohdinnasta huolimatta kisa on varmasti hauska ja kylä vekkulin näköinen ja asia yhdistänee kyläläisiä - ja myös meitä kylään. Sitä odotamme ilomielin, vaikka kaikista ikkunoista tursuaisi sitten ihan vain pelkät iloisen näköiset lahjapaketit! On mukava tehdä jotain yhdessä, koko kylän voimin. Teemme kaikkea tätä kiittäen Jumalaa kaikkivaltiasta hänen hyvyydestään. Hän johdattakoon elämäämme ja tekemisiämme - niin ranskalaiskylässä kuin muuallakin!