tiistai 18. helmikuuta 2014

Kuvankaunis Menton sitruunan sadonkorjuun aikaan

Mentonin sitruunafestivaalit vetivät meidät aurinkoisena maanantaina Italian rajalle tutustumaan vihdoinkin tähän kauniiseen vanhaan kaupunkiin. Monasti olimme sen kaunista rantabulevardia ajaneet illansuussa, mutta siihen siihen rooliin se tähän saakka oli jäänyt, ohikulkupaikaksi matkalla Italiasta kotiin.

Menton on ihastuttava (puhun nyt vanhasta kaupungista) pastellisävyinen sokkelo, joka kapuaa ylös aika jyrkälle mäelle komeasti heti Välimerestä. Tulee mieleen jokin musikaalilavastus, niin makea on tunnelma näissä herttaisissa sokkeloissa.Kirkonaukio. Kirkko on omistettu arkkienkeli Mikaelille. Arkkienkelin kirkko on vasemmalla.Näkymä Välimerelle saman kirkkoaukion vastakkaiselta puolelta. Henkeäsalpaavaa kauneutta. Taustalla näkyy Italian rannikkoa. Aukiolta pääsee melkein suoraan rannalle laskeutumalla monen monta kerrosta portaita.Kirkon sisäänkäynti.


Arkkienkeli Mikael kirkon katossa. Miehen mielestä kaunein kirkko koko Rivieralla - niistä joissa hän on käynyt.Kevät-talven satoa pikkukaupan edustalla. Appelsiineja ja sitruunoita sekä kumkvatteja ihanasti käsittelemättöminä ja selvästi tuoreina, josta merkkinä lehdet hedelmissä yhä kiinni. Appelsiinit Sisiliasta 2,90€/kg, sitruunat Mentonista 3,50€/kg.

Sitruspuut kaikkialla lähistöllä näyttävät kovin suloisilta pienine klementiineineen, mehevine appelsiineineen ja pirteine sitruunoineen. Minä nautin siitä näystä aina vain. Tarpeeksi eksoottista minulle, en kyllästy siihen näkyyn varmaan koskaan. 


Viimeinen ehtoollinen erään talon seinässä.


Saavuimme kotiin tuoreiden, käsittelemättömien uuden kevään satoa olevien mentonilaisten sitruunoiden kera. Nyt ne odottavat pääsyä puristimeen. Tehdään ainakin C-vitamiinipommimehua.

Näissä mentonilaissa sitruunankuorissa on kuulemma erityisen hyvää sitruunan eteeristä öljyä, josta on nautittu jo 1400-luvulta saakka Grassen hajusteteollisuutta myöten.

Minä taidan kuoria ainakin muutaman sitruunan kuoret ja kuivaan ne provencelaiseen tapaan kiehkurana keittiön tangossa myöhempää kokkailua varten. Mihinkähän pataan vai kuumaan viiniinkö ne sitten päätyvät... Ainakin näyttävät hauskoilta - ja tuoksuvat!