maanantai 21. heinäkuuta 2014

Laventelin sadonkorjuujuhlilla

Fête de la LavandeViime vuonna ajoimme laventelipeltojen läpi matkalla koti-Suomeen. Tänä vuonna pääsimme mukaan varsinaisille sadonkorjuufestivaaleille pieneen kylään 1,5 tunnin ajomatkan päässä kotikylästämme. Sadonkorjuuta juhlitaan useammassa provencelaiskylässä näin heinäkuun loppupuolella.

Reissupäiväksi oli luvattu ukkosta, mutta päätimme silti tehdä retken ja hyvä olikin, sillä koko päivänä ei satanut kuin vasta sitten kuin olimme kaiken "suorittaneet" ja matkalla jo kotiinpäin! Itseasiassa keli oli erittäin sopiva, runsaat 30 astetta plussaa ja pääasiassa aurinkoista, välillä puolipilveä. Loppupääivästä vielä mahtavat tummat pilvet koristivat taivasta antaen laventelipelloille lisäytyä. 


Laventelipellot tuoksuivat käsittämättömän hyvältä! Lämmin, pehmeä ja makea laventelintuoksu oli huumaava ja ilma täynnä mehiläisiä. Meden kerääjien jatkuva surina ja lämpimän tuulen hyväily olivat eksoottinen kokemus tässä tuoksupilvessä ja syvässä laventelin värissä. Osa pelloista oli jo - sadonkorjuun aika kun oli - korjattu, mutta riittävästi oli jäljellä jottei kuvattavasta ja haisteltavasta ollut puutetta.Vähän väliä tienposkessa ilmoitettiin, että laventelia ja lavandea on myytävänä maatilalla tai tuottajan pikkupuodissa. Siellä nämä tuoksukimput oli kerätty muhkeiksi ja aseteltu kauniiksi asetelmiksi.Itse juhlakylässä kävi kova kuhina, kun ihmisiä tuli ja meni, tässä väenpaljoudessa parkkipaikatkin oli järjestetty varsin kauas itse kylästä suurille pelloille. Kävely oli kuitenkin virkistävää ajomatkan päätteksi ja kun vielä hengitteli siinä kuntoillessaan näitä huumaavia laventelintuoksuja, niin mikäs meidän oli ollessa!


Puodit olivat todella ihastuttavia!
Puotien lisäksi kiersimme markkinakojuja. Saippuaa, tuoksuöljyjä, koriste-esineitä, jäätelöä...niin, se olikin erinomaisen hyvää! Maistoimme myös erikoiselta kuulostavaa laventeli-suklaata tutumpien laventelin ja laventelihunajan lisäksi. Kaikki veivät kielen mennessään! Maistui kotitekoisen raikkaalta. Siitä innostuneena hankimme itsellemmekin laventelisiirappia, jotta pääsisimme kokeilemaan laventelijäätelön kotivalmistusta.


Kotimatkalla autossa oli niiiiin rentouttava laventelin tuoksu, että lapset kaikki uinahtivat - joo, jopa teinit! - aika toviksi markkinoilta lähdettyämme.

Illalla vielä erinomainen illallinen matkan varrella Cotignacissa, jossa jo kerran olimmekin ruokailleet syyslomallamme. Oli kiva kun pääsimme tuttuun ravintolaan, lounas Aupsissa kun meni nimittäin vähän poskelleen. Eli varoitus, jos ruokailu on mielessä Aupsin kylässä, kannattaa tehdä pohjatyöt kunnolla. Me ajauduimme yhteen lukuisista samanlaisista pikkubaareista, joissa yllättäen ruoanvalmistus ei ehkä ihan täyttänyt tavallisia hygienianormeja...näimme keittiöön. Noh, se oli opettava kokemus. Ensi kerralla olemme tarkempia. Ei se onneksemme ollut sen vakavampaa. Vielä olemme ihan terveitä kaikki, Herralle kiitos!