keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Meillä on uusi pormestariUudet tuulet puhaltelevat. Näyttää siltä, että kylää tullaan näiden vaalien jälkeen hallitsemaan humanistisista lähtökohdista, hyvin nykyranskalaisesti, mitä minä Ranskan asioista nyt ymmärrän, eli aika vähän, tällainen osa-aikakyläläinen/-ranskalainen kun olen.

Nettisivuillaan tämä poliittinen liittymä, josta pormestari nousee, vastaa kyläläisissä nousseisiin vastalauseisiin ja kuuluttaa selkeästi kunnioittavansa uskontoja, mutta kieltää rakennuttavansa kyläämme yhtään uutta temppeliä, synagoogaa, moskeijaa tai kappelia. Hmmm. Sinänsä ihan oukei (kristillisestä näkökulmasta, sillä onhan kylässä jo kirkko sekä useita kappeleita). Mietin kuitenkin, mistä nousee tällainen tarve kuuluttaa tämä asia julkisesti. Ehkä siitä, että he ovat tässä uudessa hallintojoukkueessaan todellakin hyvin humanisteja ja siksi ehkä kylässä on kampanjan aikana noussut pelko tietynlaisesta radikalismista jos maille rakennettaisiin uuden porukan luvalla esim. moskeija. Meidänkin merkille panemamme kylän sisäiset arabi/muslimi vs. läntisperäiset/kristityt -jännitteet taisivat tulla tuossa esille.

Porukalla näyttää lausuntojensa perusteella olevan hyvältä kuulostava tarve ja suunnitelma pitää kyläelämä palveluineen elossa ja parantaa sen elinehtoja. Luodaan uusille yrittämistä kokeileville edullisia mahdollisuuksia kokeilla siipiään kivijalkakauppatiloissa edullisin vuokrin, helpotetaan kylän yrityksiä käyttävien asiointia parkkipaikkojen lisäämisellä jne.

Hienolta kuulostaa se pieni ele, että pormestari heti alkajaisiksi luopuu kaupungintalolle merkityistä parkkipaikoista kaupungintalon edustalla torin laidalla ja päättää merkitä ne asiakaspaikoiksi virastolle nimettyjen paikkojen sijaan. Tälle aplodit. Vanhusten asuminen, lääkäripalvelut yms. päätetään taata jatkossakin kylän sisällä, he lupailevat edelleen.

Saas nähdä muuttuuko uuden porukan myötä kylän lupamenettelyt virallisemmiksi. Siinä voi olla vanhoilla kyläläisillä kestämistä, sillä näyttää jo meidän lyhyen kokemuksemme perusteella siltä, että jos todella mennään Toulonissa tai muissa kaukaisissa kaupungeissa päättävien virkamiesten päätösten mukaan, aika paljon jää kylässä asuvilta tekemättä asuntojensa parantamistoimenpiteitä - tai ainakin ne jäävät jossain määrin tyngiksi. Ei siis sillä, että huijata pitäisi, mutta kyllähän tuo tulee toteutuessaan hankaloittamaan elämää, ei siitä mihinkään päästä. Ja minä olen sentään vanhan rakennuskannan suuri ihailija!

Tähän liittyen oli helpottavaa kuulla katonrakennustiimiltämme, että emme taida tarvita rakennuslupaa kattomme korjaamiseen! Toki tuollaiseen yksinkertaiseen vanhan katon uusimiseen sen olisi saanutkin luultavasti aika helpolla, mutta moiset hakuprosessit vievät aikaa ja saattavat vanhan kylän miljöön kyseenollessa ponnahdella virastosta toiseen pariinkin kertaan ennen kuin lopullista päätöstä hakija saa kuulla eli aloittaa rakentamaan.