perjantai 25. lokakuuta 2013

Talovanhuksemme oireilee


Kun nyt syyslomalla saavuimme talolle, huomasimme yllättäen, että alakerroksen toisen makuuhuoneen ulkonurkka oli alkanut jälleen kuplia ja haista kellarille. Vuosi sitten kesällä juhlallisesti maalasimme nuutuneen huoneen herkän vaaleanpunaiseksi. Sen jälkeisen vetisen talven jäljiltä kesällä näytimme rapautunutta maalia vakuutusyhtiön ekspertille ja nyt nurkka on laikukas ja tuoksahtaa. Laikkuja oli ollut ennenkin, mutta kuvittelimme ne jämiksi menneistä vaurioista.

Olimme väärässä. Liemessä ollaan yhä.

Eikun vakuutusyhtiöön jälleen. Madame siellä muisti meidät ja talomme sekä ekspertin mielipiteen kyseisestä seinästä jo kesältä ja täytti heti vahinkoilmoituksen meidän puolestamme ja koko homma oli ohi vartissa! Madame-ekspertti kiisi Nizzasta vielä uudelleen paikalle muutaman päivän päästä ja totesi saman kuin aiemmin, että veden sisääntulo johtuu kylän kujalle sijoittamasta meidän taloomme nojaavasta kaaresta! (vai nojaisiko meidän talomme ennemminkin kaareen...no, kuitenkin)

Ekspertti totesi, että vakuutus korvaa sisäremontin, kylä on vastuussa ulkopuolesta. Sopiiko, monsieur? Jos, niin tässä on lomake, siihen vain allekirjoitus. Sillä selvä. Asiaan liittyvien kahden huoneen uudelleenmaalausrahat saapuvat postissa shekkinä.

Meitä jäi asia askarruttamaan, että oikeastiko tuo kaari olisi syypää... mitään valumajälkiä kaaren seudulla ei ole nähtävissä ainakaan. Ränni sen sijaan on selvästi vuotanut aiemmin ja vielä uudestaan keväällä ainakin. Muutenkin sadevesien kanssa on ollut ja on yhä ongelmia johtuen huonokuntoisista sadevesikouruista ja ainakin kahteen kertaan tukkeutuneista ränneistä. Toki ne avattiin aikanaan, joten tukoksista nuo vedet tuskin johtuvat.

Auliisti mies kertoi vakuutusyhtiölle, että me emme kyllä tiedä, mikä olisi syynä vedelle, mutta kovasti he olivat varmoja tulkinnastaan ja näin se nyt päätettiin sitten. Me tyydymme siihen ja olemme kiitolliset taas kerran siitä, että varoja tulee talonkorjaukseen. Jos he olisivat vakuutusyhtiössä tahtoneet, vaurioiden syyksi olisi mahdollisesti voinut katsoa yhtälailla rännit, jotka ovat vuotaneet, mutta eivät he olleet kiinnostuneet niistä pätkääkään, riippumatta siitä, että rännien ympärillä on ilmiselviä vuotojälkiä.

Ihmeellistä, mutta näin se nyt meni - luultavasti meidän onneksemme - paitsi  jos kaari todella on syypää. Siinä tapauksessa joudumme asioimaan pormestarin toimiston kanssa ranskaksi yrittäen todistaa tapahtunutta todeksi ennenkuin seuraavat vedet taas rynnistävät talomme seinää rapauttamaan... Nähtäväksi jää.

Nyt etsimme työlle tekijää, niin sisä- kuin ulkoremontinkin osalta. Olisi mainiota, jos tekijä osaisi englantia. Meillä on jo hankalia kokemuksia siitä, miten solmuun voivatkaan asiat mennä, kun on kommunikaatio-ongelmia rakentajan kanssa. Ilmalämpöpumppujen asentajan kanssa menivät asiat niin sotkuun, että en vieläkään kykene asiasta kertomaan, vaikka homma on ollut ohi jo monta kuukautta!