sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Ja eikun paremmaksi vain muuttuu!

Tästä puhumastani rakennusekspertin ranskankielisestä paperista senkun ammennamme lisää uusia aarteita.

Paperi mokoma seisoi täällä pöydällämme ainakin kuukauden päivät ennen kuin aloitimme tosissamme sen tulkitsemisen. Olimme niin vakuuttuneet siitä, että olimme ymmärtäneet oikein sen pääasian, miten vähän vakuutus korvaa korjauskustannuksia, että emme jaksaneet juurikaan sormea nostaa moisen paperin vuoksi. Se odotteli vaan.

Aivan ilmiselvästi toimimme tomppelisti. Olisi kannattanut tarkistaa oman käsityksensä todenperäisyys sekä kakkossivun taulukkoon sisältyvät yksityiskohdat jo varhaisemmassa vaiheessa. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun olemme olleet turhan leväperäiset papereiden lukemisessa. Koskakohan oppi alkaa mennä perille... Noh, papereista paljastuu nykykäsityksemme mukaan kaiken lisäksi sellainen vekkuli yksityiskohta, että hehän kuuntelivat kuin kuuntelivatkin miehen aika varovaisena mainintana tekemää ehdotusta siitä, että oikeastaan tämä katto tulisi oikeaoppisesti korjata kunnon rappauksella, jotta se näyttäisi samalta kuin ennenkin. Miehen kommentti oli vastoin vakuutusyhtiön lähettämän rakentajan ehdotusta, joten luulimme, että peli oli sen suhteen jo menetetty kun olimme suostuneet aikanamme rakentajan ehdotukseen hätäpäissämme. Ekspertit olivat kaikesta huolimatta kirjanneet kunnon rappauksen taulukkoonsa pienellä printillä osana ohjeita siitä, miten työ tehdään! Yeppee! Eli ne rakentajat, jotka meillä kävivät (sinänsä todella söötti oman kylän vaatimaton isä-tytär -pari, isä englannin suhteen ummikko, tytär kääntäjänä mukana) kipsilevyineen jäivät sitten toiseksi. Aika hämmästyttävää, mutta ilahduttavaa meidän kannaltamme tietysti. Ja talomme tunnelman kannalta.

Niin, ja kirsikkana pullan päällä näyttää ihan siltä, kuin ekspertin ehdotukseen sisältyisi koko makuuhuoneen tapetointikin! Sinänsä kiva, sillä tapetti onkin kärsinyt terassin kosteudesta joistain kohdista. Ilosta huolimatta nyt jo tajuamme, miten tulee olemaan vaikeata löytää samaa ihanaa aurinkoisen keltaista, positiivista, eläväistä ja leikkisää mutta silti mukavasti vanhaa tunnelmaa mistään muusta tapetista. Taannoin postaamassani salamalla otetussa kuvassa tapetti + boordinauha näyttävät tylsiltä. Todellisuudessa seinät hohtavat lempeätä, hyväilevää ja onnellista keltaista provencen kesästä kertovaa valoa ja käsinpiirretyn oloinen boordi hauskasti ikäänkuin astuu tapetin päälle alareunastaan ja on tarpeeksi simppeli, jottei vaikuta krumeluurilta. Tapetin keltainen väri muuntuu valaistuksen mukaan pastellimaisesta syvän lämpimään keltaiseen. Aina yhtä suloisena.


Että niin sitä niellään sanoja nyt oikein olan takaa! Minä siis.

Noh, näinhän tämä onkin monin verroin hauskempaa, kun kuva muuttuu ainakin tässä vaiheessa aina vain mukavammaksi meidän kannaltamme. Aika pohjalukemistahan raportin ja korvausodotusten suhteen aloitimme. Tosin, vakuutusyhtiö itse ei ole vielä viimeistä sanaansa sanonut. Siitähän kaikki viimekädessä riippuu sitten. Tämä on vain pohjatyötä.

Yhä odottelemme sitten sitä, miten Avivassa päätetään.