keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Emmanuel

Käyn hetkeksi aikaan, jolloin olimme saaneet ostotarjouksemme hyväksytyksi talostamme. Yhtiömuotoisesta talonomistuksesta johtuen talollemme eli yhtiöllemme tuli keksiä nimi ennenkuin saimme talon kauppakirjat tehdyksi.

Kuten nimen antaminen yleensäkin, myös tämä tilanne oli haastava. Tahdoimme talollemme ensisijaisesti raamatullisen nimen. Nimen tuli olla merkityksellinen ja jotenkin kertova tai herättelevä myös mm. ohikulkijoille jotka näkisivät talon nimen sen pääovessa. Sen tulisi mielellään kuvastaa sitä kiitollisuutta jota tunnemme "mökistämme", sitä ihmeenomaisuutta, jolla talo päätyi käsiimme ja sitä lepoa ja siunausta, jota sen kautta koemme ja tahdomme myös muille jakaa.

Ei vaan keksitty, vaikka nimiä heiteltiin ees taas, kunnes...kaksi perheenjäsentämme sai yhtäkkisen varmuuden toisistaan tietämättä. Kumpikin tuli luokseni erikseen ja itsekin vähän hämillään esittämään, että nimen tulisi olla Emmanuel. Hämmästyin yhtä paljon, kuin itse "viestinsaajatkin" tätä muka-yhteensattumaa. Päätimme uskoa sitä mitä meille oli näin osoitettu ja nimesimme talomme sen mukaan. Mitä enemmän asia ehti hautua, sitä tyytyväisempiä olimme nimivalintaan.

Tyytyväisyytemme kumpuaa siitä, että Emmanuel on alunperin hepreankielinen nimi: עִמָּנוּאֵל ja tarkoittaa "Jumala kanssamme". Se on yleisen tulkinnan mukaan yksi Jeesuksen jumaluutta alleviivaavista nimistä, ja se mainitaan profetian yhteydessä myös uuden testamentin puolella. Tässä nimessä yhdistyy mielestämme oivallisesti se, miten toivomme ja rukoilemme Jumalan olevan kanssamme kaikessa mitä teemme - myös tuossa talossa. Toivomme, ettemme ikinä unohtaisi niitä ihmeitä - tuo talo mukaan lukien - joita olemme saaneet kokea perheessämme ja avioliitossamme sen jälkeen kun ryhdyimme etsimään Jumalan tahtoa. Tämä nimi muistuttakoon meitä siitä omalta osaltaan. Toivomme myös, että emme koskaan unohtaisi myöskään sitä, kuinka Jumalan lahjat lisääntyvät niitä jaettaessa. Sitäkin monistumisen iloista ihmettä olemme jo saaneet ihastella emmekä koskaan tahdo sitä unohtaa. Ja kaiken lisäksi tahdomme muistaa, että Jumala on kanssamme tuli mitä tuli. Oli meillä tämä talo, tai ei, oli meillä se lyhyen tai pitkän aikaa. Se on kaikki Herran hallussa.


Yllä kuva Jeesus-patsaasta arvonimellä Emmanuel, Grassen parfyymipääkaupungin katedraalissa Cathédrale Notre-Dame-du-Puy de Grasse.