maanantai 6. huhtikuuta 2015

Ranskasta soitettiin

...että helmikuussa tilaamiamme terassin lattialaattoja ei enää valmistetakaan! - ja me olemme nyt täällä Suomessa siihen saakka, kunnes remontti on jo puolivälissä. Glups.

Voi, miten hölmöjä olimme. Emme olleet valinneet kakkos- tai kolmosvaihtoehtoa laattavalinnallemme! Olisihan meidän pitänyt osata arvata, etteivät asiat aina mene kuten suunniteltu. Mutta ei kun ei. Kantapään kautta opimme, kovapäiset.

Pari kuukautta lähestulkoon on kulunut siitä, kun tilaus laatoista jätettiin hiihtolomalla toimittajalle ja käsirahakin jo maksettiin. Ja nyt vasta saimme tiedon siitä, ettei tehtaalla ole edes kaikkia toivelaattojemme valmistuskoneita enää jäljellä! Hmmph.

Olimme jo yllätyslentoja tilaamassa. Laatat olisi löydyttävä mitä pikimmin, jotta kerkiävät siksi kunnes työmiehet ovat lattiaa päällystämässä.

Huolimatta siitä, että aina matkustamme mökille erittäin mielellämme, meillä ei tässä vaiheessa olisi kuitenkaan aikaa jäädä Ranskaan yhtään pidemmäksi aikaa kuin pariksi-kolmeksi työntäyteiseksi päiväksi, vaikka lennot samaa hintaan saisi vaikka kuinka pitkäksi aikaa. Tätä karua tosiasiaa pyörittelimme kunnes yllättäen päätimme "helposta" ratkaisusta: meille tulisi kuin tulisikin perinteinen terra cotta/terre cuit -laatta.


Tässä terre cuit -lattia sateen jälkeen kuivumassa.

Tämä on söpö 20x20 cm eläväpintainen aito käsinvalmistettu laatta, joka ihastutti kyllä kovastikin jo ekalla laatanetsintäkierroksellamme. Todellinen provencelaisratkaisu, jonka luulimme itse asiassa heti laattaetsinnän alussa jo päätyvän meidän kotimme osaksi. Mutta. Päädyimme sittenkin pinnoitettuun laattaan, sillä tämä perinteinen on mokoma niin huokoinen, että se imee todennäköisesti hyvin pian näyttävän "ruokalistan" perheemme kesämenusta jälkipolvien ihailtavaksi. Tätä ominaisuutta kauhistuimme alunperin niin, ettemme olleet valmiita luottamaan aineisiin joita meille tarjoiltiin huokoisuutta vähentämään. Eivät ne kuitenkaan toimisi tarpeeksi hyvin, ajattelimme.

Nyt omaksikin yllätykseksemme olemmekin ottamassa tätä huokoista laattaa elinkumppaniksemme perheemme kesäisen ruokapöydän, grillin yms. alle.

Ei muuta kuin pinnoite pintaan ja elämään terra cottan kanssa sovussa. Ulkonäöstähän me jo pidämmekin ja laatta on peruskauraa monelle laattamyyjälle, joten tämä ratkaisu on ihanan helppo tehdä näin Suomesta käsin. Tiedämme jo kolme tahoa joilta tarjousta pyydämme. Ei tarvetta matkustaa häthätää itse paikan päälle nyt ihan heti ainakaan tämän tilauksen takia.

Ei niitä negatiivisia viitsi kovasti miettiä, kunhan ne realistisesti tiedostamme kuitenkin: mitenköhän se grilli sitten putsataan siellä terassilla niin, ettei likavedet tahraa laattalattiaa...eikä kukaan pudota öljyä tai suklaajäätelöä lautaseltaan lattialle tai punaviinilasillinen kaadu pöydältä tai...Taitaa olla, toden totta, perusteellinen ehdottomasti parhaan kyllästysaineen etsintä edessä!

Mahdollisten hankaluuksien kaverina kulkee kuitenkin tämä helmi: aitous on elävöittävää, perinne suloista ja samettinen poltetun saven turvallinen tuntu jalan alla asia jota on ilo odottaa.