keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Kesän vesimaksun maksuyrityksiä

Lokakuussa, juuri syyslomalta lähdettyämme oli postiluukustamme tipahtanut lasku kesän vedenkulutuksesta. Jostain syystä talonvahtimme ei ollutkaan lähettänyt laskua perässämme Suomeen, joten se oli nyt täällä odottamassa meitä, myöhästyneenä tietysti, joulukuussa.

Aiemmin kun näin kävi, mies käväisi pormestarin toimistossa jossa ystävällisesti merkittiin maksupäiväksi sellainen päivämäärä, ettei lasku ollutkaan sitten myöhässä. Tosi suloista joustoa!

Noh, tämäkin lasku on sen laatuinen, joka pitää maksaa pormestarin toimistolla käynnillä, sen verran mies tiesi jo. Pormestarin toimisto on avoinna vain tiistaisin ja torstaisin 13.30 - 15.00. Erinäisistä pyhistä ja muista menoista johtuen, vasta eilen oli sopiva tiistai kiirehtiä paikalle laskua maksamaan. Käytäntö olikin muuttunut (liekö hallinnon muutoksen johdosta) ja moinen tiski kokonaan poistettu pormestarin toimistosta. Nyt asian voisikin hoitaa vain shekillä, jollaisia meillä ei ole, plääh.

Ainoaksi laskun maksumahdollisuudeksi kerrottiin ajaminen naapurikylään virastoon maksamaan henkilökohtaisesti - tietysti. Bien sur. Eihän tässä sitten muu auta.

Toivotaan, että ovat auki näin uudenvuodenaattona. Mies näet juuri heräsi vähän myöhässä ja ryntäsi sängystä suoraan autoon, etteivät vain kerkiäisi lähteä lounaalle, joka kestää tietysti useamman tunnin. Tiedä vaikka sulkisivatkin vielä uudeksi vuodeksi vähän aiemmin kuin normaalisti. Huhhuh.

On tämä hassua. Ensin nauratti ja ihmetytti, että on tietokoneet ja kaikki. Silti pitää jonkin perusvesilasku maksaa henkilökohtaisella käynnillä ja peräti paperisella shekillä. Tosin hyvin pian asiaa pohtiessani tajusin, että tällaisessa monimutkaiselta tuntuvassa vanhanaikaisuudessa on se ihana ja koskettava mahdollisuus, että maksua vastaanottava henkilö saattaa käyttää hyvää tahtoaan ja soveltaa sääntöjä tarvittaessa.

Tietokonehommissa kone päättää ja tuollaiset inhimilliset tilanteet huomioon ottavat joustot muuttuvat vaikeammiksi, elleivät peräti mahdottomiksi toteuttaa. Ihminenkin siinä kärsii, kun ei pysty käyttämään hyvää tahtoaan. Tällainen jäykkyys toiminnassa ei varmasti ole hyväksi ihmiselle. Olen siitä vakuuttunut.

Taidan sittenkin olla siis tämän vanhanaikaisen systeemin vankkumaton kannattaja. Eläköön slow life ja se väräjävä epäselvä raja säännöissä joka mahdollistaa kohtaamisen, kuuntelemisen ja auttamisen! Aina pitää olla mahdollisuus joustaa ja keskittyä ihmiseen jäykkien koneohjattujen sääntöjen noudattamisen sijaan. Silloin kun on sen paikka, toista auttaakseen. (toki jousto mahdollistaa myös väärinkäytökset, mutta onko jäykkyys liian suuri hinta suojelusta...en tiedä)


Tuo nyt tuollaisena periaatteellisena pohdintana. Tällä meidän maksumme myöhästymisellähän ei nyt niin väliä, vaikka sakkoja joutuisimmekin maksamaan. Voin kuitenkin kuvitella tilanteita, joissa jousto onkin varsinainen life saver jollekulle. 

Kohta selviää, miten miehen kävi naapurikylässä. Vettä on ainakin riittänyt, vaikka lasku on ollut maksamatta. Siitä kiitos :)