tiistai 25. kesäkuuta 2013

Koiran ja kameran kanssa kylälenkillä


Usein kävelytämme koiraa kylän sisällä. Kadut ovat mukavan kumpuilevia ja katseltavaakin riittää hauskoissa yksityiskohdissa. Kaduilla pyörii kissoja, koiria, ilmassa leijuu herkullista ruoan tuoksua ja kaduilla leikkii lapsia, on mopoja, autoja, äitejä ovensuissa. Autoja näkyy kylän pikkukujilla hyvin harvoin ja osa kaduista on niin kapeitakin, ettei autolla mahdu lainkaan kulkemaan. Kujilla on siis mukavan rauhallista kulkea vilkkaan pikkukoiran kanssa.


Kirkon tienoolla on ilmavampaa. Saa nousta portaita kylän laelle raikkaisiin tuuliin.


Kaunis ovi kotikadullamme. Liekö tyhjillään asunto tuon ihastuttavan oven takana, sillä kukkaisia ei ole ilmaantunut noihin herkullisen turkooseihin ruukkuihin.


Suihkulähteistä lorisee tässä kylässä juomakelpoista raikasta vettä. Niissä on näppärä myös putsata suttaantuneet kädet, raikastaa itseään tai koiraa hikisellä lenkillä tai vain nauttia putoavan veden solinasta, joka kaikuu kauniisti kivisillä kujilla ja pikkuaukioilla.


Kylän laella sijaitsee pieni Pyhän Bartholomeuksen kappeli, aivan kirkon vieressä. Tässä seison kappelin pihalla. Taustalla sinertävät Esterel-vuoret, jotka peittävät näkymän Välimerelle. On kiivetty kylän laelle. Joskus täällä seisoi linnoitus, jonka tuhoutumisesta ei taida oikein olla kellään tarkkaa tietoa. Kirkko taisi kuitenkin olla osa linnoitusta,  kappeli on ilmestynyt tänne myöhemmin.


Kylän sisäkatua. Usein näillä nurkilla tuoksuu huumaavasti ruoanlaitto, paistettu sipuli etenkin. Taitaa kantautua kylän lukuisista arabikeittiöistä nuo tuoksut.


Tämän talon oveen on niitattu kunnan ilmoitus siitä, että talo on korjattava mitä pikimmin. Ilmoitus on pian vuoden vanha. Tiilet putoilevat kadulle ja luukutkin taitavat olla turvallisuusriski. Omistaja ei taida pitää kiirettä. Ei näytä kuntakaan kiirehtineen asiaa sitten ilmoituksen niittaamisen. Erikoista, että ilmoitus on talon julkisivussa eikä esim. postitettuna omistajan kotiosoitteeseen. Ehkä omistajan osoitetta ei tiedetä. Niin, täällä ei taidakaan olla samanlaista virallista osoitekäsitettä kuin koto-Suomessa.


Koira nauttii vaihtelevista kävelytysmaastoista. On tämä toista kuin talviset asfalttiset pyörätiet!