perjantai 27. joulukuuta 2013

Hurjat tuulet rannikolla

Yöllä oli kotikylän ikkunaluukut heiluneet, uuninluukut kolisseet ja tuuli ujeltanut ja humissut aika hurjasti. Aamulla tuuli näytti laantuneen ja ilma oli mukavan kirkas. Päätettiin käydä tapaninajelulla muutamassa kylässä, joissa emme ole aiemmin käväisseet. Matka kohdistui länteen ja rannikolle.

Jo 15min päässä kylästä moottoritiellä alkoi tuntua siltä, että tuuli oli varsin voimakas yhä. Palmut ja puskat heiluivat ihan vaikuttavasti. Autokin alkoi reagoida tuulenpuuskiin. Mitä pidemmälle pääsimme, sitä voimakkaammaksi tuuli muuttui ja rannikolla oli jo aika vaikea saada autonovia avattua ilman että puuska reväytti koko oven naapuriautoa päin. Puuska tyhjensi myös tehokkaasti kaikki ylimääräiset roskat autostamme silmänräpäyksessä ovien auettua. Sinne menivät tuulen mukana karkkipaperit sun muut kuitit ja sen sellaiset. Toivotaan, ettei mitään tärkeätä ollut niiden mukana.

Olimme pukeutuneet aivan liian kevyesti tähän keliin. Toppatakki, talvipipo ja hanskat olisivat olleet enemmän kuin tarpeen. Nyt jäivät kävelyt aika vähiin, mutta kerkisimme ihailla pittoreskiä Les Bormes des Mimosasin kylää pikapikaa ennen kokovartalokohmettumista. Oli kyllä visiitin arvoinen paikka, mutta voin kuvitella, että kesällä aika tukahduttava turistimeren vuoksi.

Illemmalla piipahdimme ruokailemassa höm, hyvin epäranskalaisesti KFC:n pikaravintolassa Toulonissa. Sielläkin tuli ujelsi niin, että oli vaikea keskittyä ruokailuun. Tuli pidettyä silmällä viereisiä lipputankoja, josko ne pian huojahtaisivat ja katkeaisivat. Toisinaan tuulenpuuska paiskasi kaikki ravintolan ovet auki levittäen ilmapallotelineeseen kootut ilmapallot hujan hajan pitkin lattioita. Aika eksoottista.

Kotiinpäästyämme tarkistin France meteon sivuilta tuulenvoimakkuudet. Puuskissa 101km/h rannikolla ja 94km/h vielä Toulonissakin. Omassa kylässä enää 54km/h. Pari päivää saamme nauttia tuulettomuudesta, mutta sitten taas alkaa kovat puuskat.

Tänään on aurinkoista, glorious! Esittelemme suomalaiselle vieraallemme kylää ja naapurustoa. Oma kameranikin saapui hänen mukanaan tänne. Ihanaa, pääsen tähtäilemään kuvia jälleen!