perjantai 9. elokuuta 2013

Villes et Villages Fleuris
Kylällämme on kahden kukkasen arvoinen asema kukkivien kylien, Villes et Villages Fleuris, joukossa. Niin viranomaisten kuin kyläläistenkin toimesta katuja ja aukioita koristellaan kukkasin ja kasvein niin talvella kuin kesälläkin. Minäkin innokkaasti heti pääsiäisenä koristelin talomme julkisivua kevätesikoin ja kumppanein jatkaen kesän alussa kukka-amppelein, pelargonioin, palmuin yms. Tämän lisäksi kasvattelin pientä vehreää keittiöpuutarhaa keittiömme ikkunalla: amppelimansikkaa, basilikaa, rosmariinia, salviaa, timjamia, persiljaa, ruohosipulia ja rakuunaa.

Sain kuin sainkin kukkaloiston pysymään elossa etelän kuumuudessa kastelemalla kukkasia pariin otteeseen päivittäin. Kylä on niin ihana, kun väki hoitaa kukkiaan kaikkien iloksi. Koin antavani lahjan kyläläisille tällä ahkeroimisellani.

Kun tajusimme, että meille tulikin varhainen kotiinlähtö, kukkien kohtalo suretti jo etukäteen. Miten ikävältä näyttäisikään talomme julkisivu joko kuihtunein kukkasin tai peräti ilman kukkasia. Toivoin vielä viimehetkeen saakka, että joku yllätysvieras päättäisi tullakin nauttimaan loppukesästä talolla ja pitäisi samalla kukkaset elossa.


Yhtenä viimeisistä illoista, kokkauksen lomassa, kurkkasimme avoimesta keittiön ikkunastamme katua ja muita asukkaita avointen ikkunoidensa äärellä ja miehellä välähti. Tarjosimme ikkunasta huikaten vastapäiselle ns. uudelle madamelle mahdollisuutta valita lukuisista kukka-amppeleistamme kukkailoa omaan kotiinsa. Hän otti tarjouksen iloisena vastaan, joten ryhdyimme riisumaan taloa kukkaloistostaan, joka kannettiin sitten alas kadulle mistä naapuri sai valita. Toinenkin naapurin madame pisti päänsä ikkunasta tämän hälinän tutkimiseksi ja niinpä hetkessä kukillamme, joita uhkasi kuivuminen, olikin uudet kodit ja innokkaat, kiitolliset, hoitajat.

Kukkamme kukkisivat nyt siis koko kesän kylän ilona roikkuen suloisesti naapureittemme julkisivuista. Ihan kukattomaksi ei omakaan talomme jäänyt, sillä naapurimme yllätykseksemme omatoimisesti lupasivat yhteen ääneen myös hoitaa poissaollessamme talomme kasvit, jotka seisovat kaduilla; ison pelargonian syvänpunaisine kukkineen, rehevän iloisesti kukkivan laventelin, pienen palmupuun ja muut pikkukukkaset. Miten ihanaa!

Tuli lämmin, hyvä olo.