perjantai 28. kesäkuuta 2013

Yksi unelma täyttyi

Pitkään haaveilin välimerellisten sardiinien syömisestä. Se kuulostaa niin kesäiseltä. Katsokaas tätä kuvaa esim.
http://www.montereybayaquarium.org/cr/cr_seafoodwatch/recipes/sardines_salsa.aspx 

Viime syyslomalla jo sainkin ilokseni annoksen grillattuja sardiineita ravintolalounaalla Café des Chineursissa Antibesissa. Kokemus oli hyvä, joten aloimme suunnitella joskus laittavamme tätä kalaa myös kotosalla. Sardiinihinkuuni nähden, kauan on mennyt, ennenkuin saimme aikaiseksi.

Tänä aamuna kylän torilla jo tutuksi tulleella kalakauppiaalla oli pikkukojussaan pieniä söpöjä sardiineita, joten tein heräteostoksen ja ostin kuusi kalaa lounaaksi. Olivat vähän pienempiä kuin taannoin ravintolassa saamani, joten kysyin varmuuden vuoksi, sopivatko grillattavaksi. Myyjä vakuutti, että sopivat. Ostin sitten. Kaivoin kukkaroani miettien, mahtaako siellä olla enää vihannesostosten jälkeen tarpeeksi kalaherkulle. Olihan siellä, sillä hinnaksi satsille tuli vain 1,50€! Oikein tyytyväisenä saavuin kotiin yllätyksineni.

Sardiinit piti itse avata ja putsata, mutta se oli hyvin helppoa. Ihan kuin mitä tahansa pikkukalaa putsaisi. Vatsa auki veitsellä, tavara ulos ja huuhtelu. Pikavilkaisu provencelaiseen keittokirjaan kertoi, että pää pitää kuulemma jättää paikoilleen ja että kalat asetetaan grilliin matalassa astiassa pienessä jauho- ja suolamäärässä kieriteltynä. Tein lisukkeeksi kastikkeen sovelluksena kirjan ehdottamista sitruunasta, suolasta, pippurista, valkosipulista, oliiviöljystä ja persilijasta. Kaikkea löytyi keittiöstä. Ainekset vain sekaisin ja tarjolle grillattujen kalojen kanssa, lusikoitavaksi päälle.

Tämä ensimmäinen kokeilu onnistui oikein hyvin. Kalat pysyivät ehjinä ja maistuivat mehukkaalle ja raikkaalle.

Kyllä se on hienoa, kun melkein kotiovelle tuodaan tuoretta kalaa kesäkuumallakin! Tästä täytyy iloita ja käyttää palvelua useamminkin. Perjantaihan onkin perinteinen kristillinen paastopäivä eli kalaruokapäivä. Pitää harkita, tekisikö siitä tavan meillekin. Paasto muutenkin on selviteltävien asioiden listallani. Jeesuskin paastosi.